Zašto su papirni ubrusi bolji?

Zašto su papirni ubrusi bolji?

Često postavljano pitanje – Papirni ubrusi ili fenomat za sušenje ruku? U nastavku Vam donosimo zbog čega se u svijetu uvelike prednost daje papirnim ubrusima. Istraživanje koje je napravilo Queensland Univerzitetu u Brisbaneu, Australija je pokazalo koje su prednosti korištćenja papirnih ubrusa. Područija koja su bila obuhvaćena istraživanjem su brzina sušenja, nivo suvoće ruku, efektivno uklanjanje bakterija i prevencija širenja bakterija.

Često postavljano pitanje – Papirni ubrusi ili fenomat za sušenje ruku? U nastavku Vam donosimo zbog čega se u svijetu uvelike prednost daje papirnim ubrusima.

Tokom 10 sekundi sušenja ruku s papirnim ubrusima, nivo vode na rukama je bio svega 4%, dok je fenomatima za taj nivo vode bilo potrebno 45 sekundi.

Korišćenjem papirnih ubrusa smanjuje se nivo bakterija za 80%, a kod sušenja fenomatima broj bakterija koji ostane je 80%. Posebno je kritično područije to što većina ispitanika nije sušila ruke duže od 10 sekundi na fenomatima, stoga im je veliki broj bakterija ostao na rukama.

Poređenje koje je napravljeno u okviru istraživanja je itekako iznenađujuće. Na različitim spratovima je testirana upotreba fenomata i papirnih ubrusa. Spratovi na kojima su se koristili ubrusi su bili znatno manje pogođeni bolovanjima.

80% bakterija se širi preko naših ruku i redovno pranje je najbolja prevencija od raznih bolesti. Šta je bolje upotrebljavati – papirne ubruse ili fenomat za sušenje ruku? Prema istraživanjima papirni ubrusi su znatno prihvatljiviji s higijenskog stanovišta od fenomata. Razlog tome je što se sušenjem pomoću fenomata veliki broj bakterija diže u zrak, pa kroz disajne puteve ulaze u tijelo. Osim toga, samo sušenje ruku je mnogo efektnije s papirnim ubrusima.

Top
X